HR-HI-AK.jpg

Hurtigruteterminal

Havets hus

Prosjektbeskrivelse

 

Prosjektet undersøker muligheten for en samlokalisering av Hurtigruten, Havforskningsinsituttet, Akvariet i Bergen og et nytt hotellkonsept. Dette   blir  porten til  turistdestinasjonen   Bergen,   der kunnskap om  havet,  formidling av denne  kunnskapen  og opplevelsen i  og  rundt de  marine  og maritime elementene smelter sammen i ett stort rom.

Vi  har  bygget en  visjon  som tar utgangspunktet i det dramatiske norske fjordlandskapet.   Bratte  bergvegger reiser  seg  opp fra  fjorden  og danner vegger  i  rommet. Hav  og  himmel går i ett og speiler seg lekent i hverandre. Hva som er opp og hva som er ned er til tider vanskelig å se, og opplevelsen av naturen er total. Vi ønsker å bringe denne opplevelsen inn i  bygget,  og skape  et  rom som speiler  det  mest nasjonalromantiske uttrykket vi har. Vi kobler  naturopplevelsen  sammen med  tanken   om   en  bærekraftig fremtid. Vi foreslår å fortsette å bruke gjenbruksmaterialer  slik at  byggets miljøfotavtrykk reduseres. 

Vi videreutvikler  tanken  om at  denne inngangssituasjonen, til byens viktigste aktører,  må  ordnes som  del  av  et fotgjengerstrøk.   Koblingen  mellom aktørene  og  det offentlige  rom  er avgjørende å  få  til. Vi  skaper  derfor et åpent  bygg,  et bygg  som  utvider det offentlige rom ved å tilby byggens første etasjer til byutviklingen.

Aktørene får hvert sitt bygg plassert inn mot et felles atrium eller torg. Byggene representerer fjellveggene i det Norske landskapet og  danner  rammene for opplevelsen.   Utsikten   til  fjorden utenfor  og  himmelen over  danner naturlige  åpninger i  komposisjonen, og   Akvarieveggen   mellom  to   av bygningene likeså. 

Gulvet  lages av  upcyclede  skipsskrog fra verftsindustrien. Gulvet er dermed bærekraftig  og  forteller historien  om det  maritime Norge.  Vi  bølger gulvet opp og ned, alternerende for å skape både  sittegrupperinger  og felter  som kan  fylles med  vann.  Metallgulvet representerer havet. Vi  etablerer en  felles  resepsjon for alle  aktørene,  og en  restaurant  der hurtigrutens konsept "Norway's Costal Kitchen"  får  plass. Resepsjonen  og restauranten  er publikumsfunksjoner, og vi håper bygulvet vil være tilgjengelig hele døgnet. 

Aktørenes viktigste rom og møterom får plass ut i atriet - og klyngefunksjoner plasseres  inn i  dette. Resepsjonen blir  "allrommet"  i prosjektet,  et  sted for opplevelse,  formidling,  arbeid og opphold. Digital kommunikasjon viser Havforskningens  viktigste  resultater, og  real time  temperaturmålinger  fra havene. 

 


Prosjektnavn                     Havets hus

Plassering                           Bergen

Omfang                                 -m2

Rolle                                     Arkitektur, Mer

Kunde                                  Havforskningsinstituttet, Hurtigruten

Samarbeidspartnere    -

Prosjektleder                   Fredrik Barth

Team                                   Anders S. Eide, Jan Erik Rossow, Lise Christensen, Truls Indrearne                                                                                                                                                           


Megakosmer2.jpg
Hurtigruten View 2.jpg