Tidenes satsing på byutvikling i Bergen; den «marine klyngen» skal lokaliseres til Dokken

Partnerne Anders Sletten Eide og Fredrik Barth i Vill Urbanisme har i årevis jobbet for at Dokken skal kunne transformeres til bærekraftig by, og at samlokaliseringen av de marine FoU institusjonene Havforskningsinstituttet og fiskeridirektoratet m.fl. kan lokaliseres til Sydnes og danne motoren i den kommende utviklingen. Jubelen stod i taket da Nærings- og Handelsdepartementet i dag (20.12.18) valgte Dokken til fremtidig lokasjon for klyngen. Vill Urbanisme har bidratt med arkitektur, ledelse, byplan, energi og miljø og har vært sentral i det arbeidet som nå har ført frem til den gledelige beslutningen.

 

Sammen med gode kollegaer i tidligere og nåværende arbeidsforhold, i andre kontorer og miljøer, i samarbeid med Akvariet i Bergen og Havforskningsinstituttet,  og ikke minst med primus motor Tor Fredrik Müller i EGD Property og Jorunn Nerheim i OBOS, har Fredrik og Anders kjempet en årelang kamp for å frigi Dokken til Byutvikling. Byutvikling på Dokken er det viktigste enkelttiltaket for å kunne nå kommunens ambisjoner om bærekraftig utvikling, mindre bilkjøring, og nytt liv i sentrum av byen vår. Lokalisering av Havforskningsinstituttet (HI) til Dokken har hele tiden vært omtalt som nøkkelen for å få det til. HI kan fungere som en motor i byutviklingen, på lik linje med operaens rolle i byutviklingen i Bjørvika. Desember 2018 har vært en merkemåned for byen og for oss. Først vedtok havnestyret i Bergen Havn at godshavnen på Dokken skal flyttes til Ågotnes. Vill Urbanisme laget mulighetsstudien for CCB og Bergen Havn – og viste hvordan nye Bergen Havn kunne bli seende ut. Denne beslutningen (7 desember) muliggjorde transformasjon av Dokkens arealer på sikt, og spilte ballen til Statsbygg med en vennlig invitasjon: «vil staten støtte Bergen på vei mot en bedre og mer bærekraftig fremtid?». Og på en pressekonferanse på Media City Bergen i dag 20.12.18 offentliggjorde regjeringen at det ønsker de. Den «marine klyngen», hovedkvarteret i havbyen Bergen, det nye kontorbygget til HI og Fiskeridirektoratet med over 1000 ansatte skal lokaliseres til Dokken.

 Denne beslutningen kulminerer årevis med hardt arbeid, og kroner et fabelaktig 2018 for Vill Urbanisme. Fredrik Barth og Anders Sletten Eide har de siste årene blant annet utført:

Som partnere i Vill Urbanisme:

Prosjektledelse (fagansvar for arkitektur, byutvikling, bærekraft) mulighetsstudie nye Bergen havn på Ågotnes – for CCB og Bergen Havn 2018 (samarbeid CIVITAS og COWI)

CCB  Ågotnes Vill Urbanisme Bergen Havn

Prosjektledelse (alle fag) samlokalisering av Havforskningen og Akvariet på Sydnes – for Visjon Dokken ans og i samarbeid med HI og Akvariet 2018

Skjermbilde 2018-12-20 kl. 23.19.10.jpg

Som ansatte/nasjonal fagansvarlig byutvikling i Asplan Viak:

Prosjektleder (fagansvar for arkitektur, byutvikling, bærekraft) mulighetsstudie ny allmenning på Dokken – identitetsbyrom for barn – for Visjon Dokken ans 2017 samarbeid med MAD

fra-marin-klynge-illustrasjon-a-eide-asplan-viak.jpg

Prosjektleder (fagansvar for arkitektur, byutvikling, bærekraft) internasjonal plan og designkonkurranse for utvikling va tre eiendommer på Bergen havn – Vinnerforslag – for Bergen og Omland Havnevesen – 2015 samarbeid med MAD

perspektiver_boh_asplan_mad.jpg

Prosjektleder (fagansvar for byutvikling, bærekraft) og fagansvarlig byutvikling Visjon Dokken – Mulighetsstudie for OBOS og EGD Property 2015 samarbeid med MAD og Probiz

Mad_Dokken_Dokken Aerial With Ship_copyright www.mir.no.jpg

Prosjektleder (fagansvar for byutvikling, bærekraft) visjonsarbeider og høringsinnspill for CCB – Ny havn på Ågotnes – 2015  samarbeid med MAD

 

Vi er utrolig stolte over dagens beslutning, og utrolig takknemlig for å ha vært med på dette løpet. Stor takk til tidligere kollegaer i Asplan Viak og i MAD arkitekter, og stor takk til EGD og OBOS. Vi fikk det til!!!